JOGG: Voeding, sport en bewegen

In Nederland is ongeveer één op de zeven kinderen te zwaar, in sommige wijken één op de drie. Ook Breda kent wijken waar relatief veel overgewicht voorkomt.

Op initiatief van enkele bedrijven werken de gemeente Breda en de GGD West-Brabant vanaf 2011 samen met publieke en private partijen, zoals scholen, sportclubs, huisartsen, buurtsupers en woningbouwverenigingen. Hierbij is gekozen voor een integrale aanpak waarmee beweging en gezonde voeding steeds meer een normaal onderdeel wordt van het dagelijks leven van kinderen. Op school, thuis, in de wijk en bij verenigingen. Dat is de JOGG-aanpak.

JOGG stimuleert betere sport, beweeg- en speelfaciliteiten en een gezonder voedingsaanbod. Zo wordt gezond eten en drinken en dagelijks bewegen en sporten een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven van kinderen.

JOGG Breda

De JOGG-aanpak verbindt, versterkt en ondersteunt initiatieven binnen Breda. Ook creëert de aanpak nieuwe samenwerkingsverbanden tussen publieke en private partijen en biedt deze een platform waar kennis en ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Daarnaast vergroot JOGG het politiek-bestuurlijk draagvlak voor het onderwerp ‘gezond gewicht’ binnen de gemeente en zorgt JOGG ervoor dat de disciplines onderwijs, jeugd, gezondheid en sport binnen de gemeente steeds meer op elkaar worden afgestemd.

JOGG-wijken: Geeren en Heuvel

De Bredase wijken Geeren-Noord, Geeren-Zuid en Heuvel verdienen extra aandacht op het vlak van gezondheid, opleiding en inkomen. Daarom zijn de Geeren en Heuvel in 2011 aangewezen als JOGG-wijken. Hier hebben de betrokken organisaties diverse gezonde activiteiten georganiseerd, zoals peutergym, een beweegschoolplein, Cool2BFit, Personal Bodycheck en de gezonde sportkantine.

Meer informatie over activiteiten, projecten en partners kunt u vinden op de website van JOGG Breda

Lees meer over de interventies Cool2BFit of Personal Bodycheck via de bijlagen.

Zie de Factsheet voor de belangrijkste resultaten van JOGG Breda over de periode 2011-2013.

 

Downloads