Antea en gemeente Breda winnen Innovatieprijs Sportaccommodaties 2019

Geplaatst op vrijdag 15 maart

De Innovatieprijs Sportaccommodaties 2019 is gewonnen door Antea Realisatie en gemeente Breda met de innovatie ‘Carbonfix’. De jury maakte dit op 14 maart bekend tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten.

Antea en gemeente Breda ontvangen een promotiepakket om hun innovatie breed te delen in het land. De Innovatieprijs Sportaccommodaties werd voor de derde keer uitgereikt. Initiatiefnemers zijn BSNC, VSG en NOC*NSF.

Carbonfix is een olivijnhoudend gesteente dat onder een kunstgrasveld ingebouwd kan worden als onderdeel van de sporttechnische laag. Olivijn is een mineraal dat in grote hoeveelheden in de aarde voorkomt. Het gaat een verbinding aan met CO2 en legt dat vast in de vorm van carbonaten -meestal magnesiumcarbonaat en soms ijzercarbonaat-, want mineralen zijn nooit honderd procent zuiver.  Deze reactie is onomkeerbaar en zorgt ervoor dat de CO2 permanent -voor de eeuwigheid- wordt vastgelegd in onoplosbare verbindingen. De toepassing reduceert of compenseert de CO2-uitstoot niet maar ruimt deze volledig op. Hiermee kan men een kunstgrasveld CO2-neutraal realiseren.

Juryrapport
Volgens de jury viel de inzending van Antea Realisatie en gemeente Breda op dankzij het feit dat deze innovatie:

  • belangrijk is in het kader van de CO2 footprint
  • volledig CO2 neutraal is
  • heel eenvoudig toepasbaar is

Kijk voor meer informatie op de website van Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek.

Naar het nieuwsoverzicht