Kunstgras en gezondheid

Geplaatst op woensdag 21 december 2016

Op woensdag 5 oktober jl. deed een uitzending van Zembla getiteld ‘Gevaarlijk spel’ de discussie over Kunstgras en gezondheid oplaaien.

De resultaten van een Europees onderzoek naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen worden rond februari 2017 verwacht.

Minister Schippers heeft het RIVM gevraagd met spoed een extra onderzoek te doen. Het RIVM is gevraagd om bij hun onderzoek ook steekproeven te nemen op enkele Bredase velden. 

Op 20 december 2016 zijn de resultaten van dit onderzoek opgeleverd. Uit het door het RIVM uitgevoerde onderzoek blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, praktisch verwaarloosbaar is. Ook zijn er geen signalen aangetroffen die duiden op een verband tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker. Dit betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten.

De gemeente Breda en de Bredase voetbalverenigingen volgen de adviezen van RIVM, GGD en KNVB. Dit betekent dat er geen reden is de kunstgrasvelden met rubbergranulaat buiten gebruik te stellen.  

In het dossier 'Kunstgras en Gezondheid' van de Vereniging Sport en Gemeenten vind je actuele informatie, onderzoeken, artikelen, veel gestelde vragen etc. over dit onderwerp. Kijk voor meer informatie op www.sportengemeenten.nl.

Over de kunstgrasvelden in Breda zijn op 7 en 13 oktober en 20 december 2016 door de wethouder Sport onderstaande brieven aan de gemeenteraad gestuurd.

Downloads

Naar het nieuwsoverzicht